Kertészeti szakírások

Szerző: Herold Ferenc
Rövid ismertető
A kert az amit minden kertész mélyen a magáénak érez és minden igyekezetével arra törekszik, hogy folyton teljes pompájában álljon. E felismerés alapján vezetem végig az olvasót minden munkamozzanaton a kert tervezésétől a kert gondozásáig. Az írásaim tartalmában lényegében minden benne van, ami a kertészethez szükséges, ehhez adtam hozzá több éves szakmai tudásom maximális ismeretét. Mivel a kert lényege és értelme a növény, közülük sokat ismertet a könyv – a legfontosabb tulajdonságok alapján – foglalva.

A könyv megnyitásához kattintson az alábbi linkre, vagy a könyv borítójára.
Cikk ajánló:
Újabb segítség a szilvafa metszésében. Készítettem egy képsorozatot arr...
A trombitafolyondár gyorsan növő, akár 10 méteres magasságot is elérő de...
A sárgabarack metszési idejéről különböző vélemények fogalmazódtak me...
A karácsony várása, a karácsonyi készülődés szívünkben, lelkünkben id...
A biokertészkedés évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend a kertészked...
A gyümölcsösben az őszi szürettel nem ért véget a tennivalóink sora. Ha ...
Nyár derekára a legtöbb málna befejezte termésképzését teljes figyelmét...
A hideg idő beköszöntével a növények ismét egy nagy változás előtt ál...
Tél végén tavasz elején érkezik el az idő, amikor az előző évben össze...
A nyár kezdetén már-már azt gondolnánk, hogy vége a metszéseknek. Rosszul...
Idős gyümölcsfák megmentése
Szerző: Herold Ferenc

Szinte lehetetlen olyan metszési tanácsot adni, amit minden hasonló fajtájú fára egyöntetűen alkalmazni lehetne. Vannak ugyan általános aranyszabályok, amik mindenre ráhúzhatók, de önmagukban nem hozzák meg azt a sikert, amiért nekiállunk metszeni egy fát.  Minden kertben más alma-, körte-, cseresznye,- meggyfa stb. áll. Más a mérete, más a fajtája, más az alanya, más a kora, más körülmények közt növekedik, más betegségek támadják. A ható tényezőkből végtelen sok variáció keletkezik, amik meghatározzák a fák életét.  Ezért is igyekszem az irodalmi adatokat rajzokkal, gyakorlati életből vett fényképekkel alátámasztani magyarázni.Metszéseim során nap, mint nap tapasztalom, hogy a legfogósabb estek az idős fák. Nemcsak a metszésük bonyolult, és nehézkes, hanem a gondozásuk, szüretelésük is. Nagyapáink, apáink kertjei még tele voltak ezekkel a monumentális példányokkal, amik mára szépen lassan kezdenek eltűnni. Ennek több oka is van:

·         A népesség, népsűrűség növekedésével csökken a kertek nagysága, ezért már nem férnek el a kertekben.

·         Csökkent az otthoni gazdálkodás jelentősége, a haszonkertek átalakultak, átalakulnak díszkertekké.

·         Tehetősebb emberek szemében nem képeznek értéket ezért gyorsan megszabadulnak az idős, nagyméretű gyümölcsfáktól.

·         Építész-, és kerttervezők, valamint az építők ne becsülik ezeket a fákat, ezért, ha lehet már a tervezés során likvidálják őket.

·         Egyre kevesebben értenek a gondozásukhoz.


Pedig ezeknek a matuzsálemi gyümölcsfáknak szemben a mai fajtákkal több értékük is van:

·         Sokkal nagyobb lombtömegükkel, valóságos légtisztítók.

·         Nyári kánikulában igazi léghűtők.

·         Apáink, nemritkán nagyapáink ültették őket, ezért érzelmi kötődés is kialakulhat feléjük.

·         Sok mai betegséggel szemben ellenállóak.

·         Megfelelő gondozás mellett jelentős termést adhatnak.

·         Gyümölcsük íz világa egyedi.

Ma már ritkán látni ekkora körtefát. Látszik, hogy még a házat is túlnőtte.

Az előnyök mellett természetesen találni hátrányokat is, de azokról most feledkezzünk meg.Sokszor sikerül rábeszélnem a kertgazdákat egy-egy ilyen gyümölcsfa megtartására, azért, hogy még több ilyen fát megmentsünk úgy gondoltam, hogy indítok egy újabb cikksorozatot, ami róluk szól. Gondozásukról, hasznukról, fajtáikról stb. Első körben a gondozásukra igyekszem koncentrálni. Ezzel talán tudok segíteni azoknak, akik szeretnék megtartani őket, de szomorú szemmel nézik leépülésüket, haldoklásukat.

Kérem azokat a kedves olvasókat, akik kertjében állnak még ilyen fák segítsenek azzal, hogy megosszák mással saját fájuk történetét, fényképét. Ha küldenek nekem képeket, történeteket, akkor azokat kirakom ide a blogba, valamint készítek a képekből egy albumot, amit szintén nyilvánossá teszek. Ha sikerülne megfelelő nyilvánosságot és támogatottságot szereznem az ügynek, akkor azt se tartom kizártnak, hogy az „Év fája” akcióhoz hasonlóan, megkeresnénk minden évben az év matuzsálemi gyümölcsfáját is.

Magam szerény módján szeretném támogatni azokat, akiknek ilyen gyümölcsfájuk van ezértkorlátozott mennyiségben vállalom, hogy lakókörnyezetem 30 kilométeres körzetében helyszínen megtekintem a fát, és tanáccsal látom el a gazdáját, ha időm épp úgy engedi, elvégzek rajta gondozási feladatokat is, pl. metszést.

Accept Site use cookies