Kertészeti szakírások

Szerző: Herold Ferenc
Rövid ismertető
A kert az amit minden kertész mélyen a magáénak érez és minden igyekezetével arra törekszik, hogy folyton teljes pompájában álljon. E felismerés alapján vezetem végig az olvasót minden munkamozzanaton a kert tervezésétől a kert gondozásáig. Az írásaim tartalmában lényegében minden benne van, ami a kertészethez szükséges, ehhez adtam hozzá több éves szakmai tudásom maximális ismeretét. Mivel a kert lényege és értelme a növény, közülük sokat ismertet a könyv – a legfontosabb tulajdonságok alapján – foglalva.

A könyv megnyitásához kattintson az alábbi linkre, vagy a könyv borítójára.
Cikk ajánló:
A lila akác 8-10 méter magasra feltörő kúszócserje. Kapaszkodását a babh...
A ribiszke botanikailag a cserjék körébe tartozik, egy-két méter magasra n...
A hortenzia nemzettség ógörög eredetű, mely a csésze alakú termésre utal...
A leander népszerűsége töretlen hazánkban. Régebben a módosabb magánkert...
A leander népszerűsége töretlen hazánkban. Régebben a módosabb magánkert...
A cím nem teljesen pontos, mert a gyepben most fellelhető gyomok valójában...
Mielőtt belevágnék a körte részletes metszésébe, említést kell tenni a ...
Azért, hogy rózsáink minden évben megörvendeztessenek bennünket csodás sz...
A labdarózsa régóta kedvelt díszcserjéje a magyar kerteknek. Virágzása eg...
Az őszibarack növekedési formáját tekintve bokorfának tekinthető. Átmene...
Süni
Szerző: Herold Ferenc

Kertünk nagy segítői a hasznos állatok. Segítenek egyensúlyban tartani a kártevő állatok egyedszámát. Sajnos a városiasodással egyre inkább beszűkül az életterük, egyedszámuk jelentősen csökken, egyes fajokból már csak hírmondó maradt. Ennek a folyamatnak vethetünk gátat, fordíthatjuk meg a csökkenő populációt, ha a kedvenc kis kertünket úgy alakítjuk, hogy számukra is maradjon benne hely. Jó szándékunkért cserébe hatalmas étvágyukkal napról napra zabálják a kert károsítóit, sőt, ha igazán jól érzik magukat a kertünkben, akkor szaporulataikkal ezt a munkát meghatványozzák. Közülük először a sündisznóval foglalkozom.


Sün – Erinaceidae

A családot több faj képviseli szerte a világban. Hazánkban a kelet-európai sün – Erinaceus concolor, valamint ritkábban a barnamellű sün – Erinaceus europaeus lelhető fel.

A sün szinte mindenhol megtalálható hazánkban legyen az síkvidék, vagy dombság, házikert, vagy szántóföld.A mesékkel ellentétben tápláléka zömmel állati eredetű. Almát a hátán csak nagyon kivételes esetben hordhat, pl. akkor ha, épp egy almafa alatt fogja el kedvenc egér csemegéjét, miközben a fáról egy alma épp a hátára pottyan. Rovaroktól a kistestű gerincesig mindent elfogyaszt, de előnyben részesíti a lassan mozgó állatokat. Nagy meztelen csiga pusztító hírében áll. A csupasz csigák, rovarlárvák, hernyók nemcsak lassú mozgásuk miatt váltak kedvenceivé, hanem lágy testük miatt könnyebben emészthetők, így szervezete többet is tud hasznosítani belőlük. Egy kifejlett állat napi táplálék igénye 50-150 gramm között van. Elsősorban a föld felszínén keresi táplálékát, de ínséges időkben a gilisztákat lótücsköket, földben pusztító lárvákat (cserebogár pajor) is felkutatja.

Apró pici szemével nem lát túl jól, az erős fény zavaró hatású is számára. Ellenben szaglása, hallása kitűnő, sőt környezetéből eredő rezgéseket is kiválóan érzékeli és azonosítja be. Fénykerülése miatt nappal ritkábban találkozni vele, de sűrű bokrok, sövények alatt gyakran láthatjuk napközben is.

Nappal zömmel sötét helyeken, búvóhelyén, vagy  fészkében tartózkodik, onnan csak szürkületkor jön elő, és kezdi meg vadászó életét.

Márciustól júliusig tart párzása. Hatheti vemhesség után a nőstény 3-8 kölyköt hoz a napvilágra. A kicsik tüskéi ekkor még puhák, de a hamarosan megkeményednek. Az utódok egy hónapos koruktól már anyjukkal járnak vadászni.

Ősszel megkezdi intenzív táplálkozását, ami során megfelelő mennyiségű energiát raktároz szervezetében a téli álomhoz. Téli álmát jól kibélelt vackában alussza. Onnan csak tartós felmelegedéskor bújik elő, erősen lefogyva, legyengülve. Kellemetlen száraz hideg telek megtizedeli létszámukat. Sikeres telelését elősegíthetjük, ha a sünodút amiben telel megpróbáljuk kívülről is szigetelni falevéllel, szalmával.

A süni sok türelemmel kézhez szoktatható. Tejet, csemegének számító rovarokat kitéve miden este meglátogat bennünket, idővel hozzánk szokik, és nem menekül. Ezzel meg is alapozhatjuk hosszú távú jelenlétét a kertünkben.

Kertünkbe akkor tudjuk becsalogatni, ha ott megfelelő búvóhelyet talál, és ritkán háborgatja kutya, vagy éppen mi magunk. Ha igazán tenni akarunk betelepüléséért, akkor készítsünk számára lakhelyet. A következő képeken általam gyártott különféle sünlakokat mutatok be. Gyártásukat hamarosan megkezdem.

Akit érdekel a sünlak az a következő e-mail címen elérhet: kertember@gmail.com.

tájképi sünlak

modern kerti változat

egyszerű forma

beültethető tetejű sünodú

cserépből készült, ezért cserép, vagy dézsakertbe is beilleszthető sünlak

Accept Site use cookies