Kertészeti szakírások

Szerző: Herold Ferenc
Rövid ismertető
A kert az amit minden kertész mélyen a magáénak érez és minden igyekezetével arra törekszik, hogy folyton teljes pompájában álljon. E felismerés alapján vezetem végig az olvasót minden munkamozzanaton a kert tervezésétől a kert gondozásáig. Az írásaim tartalmában lényegében minden benne van, ami a kertészethez szükséges, ehhez adtam hozzá több éves szakmai tudásom maximális ismeretét. Mivel a kert lényege és értelme a növény, közülük sokat ismertet a könyv – a legfontosabb tulajdonságok alapján – foglalva.

A könyv megnyitásához kattintson az alábbi linkre, vagy a könyv borítójára.
Cikk ajánló:
A futónövények közül talán az egyetlen, amelyik ámulatot keltő virág po...
Ősszel szinte az összes növényfajt sikerrel telepíthetjük. Kivételek term...
A mályvarózsát több szakkönyv fagyérzékenynek titulálja hazánkban, ám ...
Általában két orgonafajt különböztet meg egy átlagos kerttulajdonos. Az e...
A három metszési szempont közül a középsőt, azaz a korona levegősségén...
A metszéssel egyensúlyt kell teremtenünk a növény növekedése és virágz...
Szerencsére az ember mindig talál lehetőséget arra, hogy a közvetlen körny...
A rózsák metszésének fő időszaka nyugalmi állapotukban van. Ez az idősza...
A futólonc név alá több faj gyűjthető össze. A részletekben történő e...
A labdarózsa régóta kedvelt díszcserjéje a magyar kerteknek. Virágzása eg...
A meggyfa metszése
Szerző: Herold Ferenc

Az alma és a szilva után a meggy a harmadik legnagyobb mennyiségben megtermelt gyümölcsünk. nem véletlen hisz szinte minden kerteben megtaláljuk a meggyet. A meggy gyümölcse megosztja az embereket. Vagy nagyon szeretik, vagy nem szeretik az enyhén savanykás piros gömböket. Én gyerekkoromtól nagy rajongója vagyok a meggynek. Hol a nagyszemű edésebb gyümölcsű Pándi meggynek hódolok, hol pedig az apró terméső erősen savanyú, néha már-már fanyarú kategóriába sorolt Cigánymeggyért vagyok oda. Szerencsére a kertemben több fajat is megtalálható, így nemcsak az ízek kavalkádjának örülhetek, hanem hosszú hetekig ehetek belőle, köszönhetően az eltérő érési időnek.

Sajnos a meggytermesztők mindennapjait megkeseríti egy igen csúnya betegsége a monília, ami mára már nemcsak a meggy kiváltsága, hanem sok más a rokoni köréhez tartozó növényt is károsít.

A monília tünete lombos fán. A fiatal hajtások hirtelen elszáradnak, rajtuk a levél és a kis gyümölcsök beszáradva lógnak.

Az elpusztult levelek és apró gyümölcsök még nyugalmi állapotban sem hullanak le, hanem mementóként a fán maradnak. A betegség hatására elszáradt és élő hajtások határán, valamaint egyéb sebeken mézgafojás keletkezik.

Ezen a képen is jól láthatóak az elszáradt levelek, és gyümölcsfürtök.

Mint minden gyümölcsnek, a meggy rendszeres és bő termésének egyik fontos tényezője a metszés. Bár a köztudatban kevés gyümölcsfáról terjedt el nagymértékben az a nézet, hogy metszés nélkül is bőven terem. Ennek két oka lehet. Az egyik, hogy a régi, úgynevezett hagyományos nagyméretű fák évtizedeken át nagy mennyiségű gyümölcsöt szolgáltattak, a másik pedig annak köszönhető, a gyors kopaszodása ellenére a csúcsrügyekből is képes tremést hozni. De nem mindegy, hogy mennyit, és milyen minőségűt. A mai meggyfajtákat legjobb, ha ültetésüktől kezdve rendszeres metszésben részesítjük.

Accept Site use cookies