Kertészeti szakírások

Szerző: Herold Ferenc
Rövid ismertető
A kert az amit minden kertész mélyen a magáénak érez és minden igyekezetével arra törekszik, hogy folyton teljes pompájában álljon. E felismerés alapján vezetem végig az olvasót minden munkamozzanaton a kert tervezésétől a kert gondozásáig. Az írásaim tartalmában lényegében minden benne van, ami a kertészethez szükséges, ehhez adtam hozzá több éves szakmai tudásom maximális ismeretét. Mivel a kert lényege és értelme a növény, közülük sokat ismertet a könyv – a legfontosabb tulajdonságok alapján – foglalva.

A könyv megnyitásához kattintson az alábbi linkre, vagy a könyv borítójára.
Cikk ajánló:
A gyümölcsfák koronaalakításának kiinduló pontjaként több alternatíva ...
A futólonc név alá több faj gyűjthető össze. A részletekben történő e...
Tél végén tavasz elején érkezik el az idő, amikor az előző évben össze...
Fás részek metszése nyugalmi időben, rügypattanás előtt van. Nagyon fonto...
A biokertészkedés évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend a kertészked...
A leander népszerűsége töretlen hazánkban. Régebben a módosabb magánkert...
A karácsony várása, a karácsonyi készülődés szívünkben, lelkünkben id...
A ribiszke botanikailag a cserjék körébe tartozik, egy-két méter magasra n...
Általában két orgonafajt különböztet meg egy átlagos kerttulajdonos. Az e...
A nyár kezdetén már-már azt gondolnánk, hogy vége a metszéseknek. Rosszul...
Katlan koronaforma kialakítása
Szerző: Herold Ferenc

Elsősorban őszibarack koronaformája. Suháng és koronás oltványból is kialakítható. Koronás oltványból csak akkor kezdjük el a kialakítását, ha a csemete 40-60 cm-es törzzsel rendelkezik, a törzs fölött arányos osztásban legalább 3-4 darab közel 1 cm átmérőjű, 40-50 cm hosszú vessző van.

A katlan koronaforma törzsmagassága 40-60 cm. Ezzel a koronaformával nevelt fa végleges magassága 2-3 méter. Sudara nincs, 3-4 darab egyszer vagy kétszer elágaztatott vázágakból áll, melyek egy szinten állnak. Egy fa tenyészterület igénye 15-24 négyzetméter.

A katlan korona kialakítása.

A korona kialakítását -  mint már fentebb írtam -  kezdhetjük suháng és koronás csemetéből. Suháng esetén a kiválasztott csemetét a tervezett törzsmagasság felett 4-5 rügy ráhagyással visszavágjuk. A törzsön található rügyeket kicsípjük. Nyáron a kihajtott vesszők közül kiválasztjuk azt a 3-4 darabot, amelyik a legjobban kitöltik a teret, és közel hasonló méretűek (hosszúság, vastagság), legjobb a ceruzavastagságú. A gyakorlat ritkán utánozza az irodalmi példákat. Nagy az esély arra, hogy nem találjuk meg ezt a 3-4 azonos vesszőt, ezért akkor se essünk kétségbe, ha különböző méretűek. A legfontosabb az, hogy a teret egyenlő arányban töltsék ki. Az évek során pedig kineveljük őket hasonló méretűre. A kiválasztott 3-4 hajtás kivételével a többit eltávolítjuk. A hajtások szögállását megvizsgáljuk, a legjobb, ha 35-45 fok közötti szöget zárnak be a törzzsel (lásd fenti kép). Valószínűleg nem ezt az értéket találjuk, ezért lekötözéssel kell elérnünk a kedvező szögállást. 

Csak olyan koronás oltványt vásároljunk, ami megfelel a bevezetőben leírt paramétereknek. A koronás oltvány első évi metszése nagyobb hozzáértést igényel. Először el kell távolítani a törzsről az összes vesszőt. Ezt követően kiválasztjuk a fent már többször leírt 3-4 vesszőt, ami megfelel vázágnak. Ezeken felüli vesszőket eltávolítjuk. A megmaradó 3-4 vessző ha:

·         erősek, elég hosszúak (40-50 cm), akkor felsőrügyes metszéssel fele hosszúságúra vágjuk vissza

·         gyengék, akkor 3-4 rügyre vágjuk vissza.

Többnyire nem azonos erősségűek a vesszők, ezért az erősségüknek megfelelően az egyiket így, a másikat úgy metszük meg. Mint a lenti rajzon is látni annyi vessző van az oltványon, hogy kétféle törzsmagasságot is ki lehet alakítani. Ezt esetleg mérlegelhetjük. Magasabb törzs alatt könnyebben elférünk. Az optimális törzsmagasság 40-60 cm.

Accept Site use cookies