Kertészeti szakírások

Szerző: Herold Ferenc
Rövid ismertető
A kert az amit minden kertész mélyen a magáénak érez és minden igyekezetével arra törekszik, hogy folyton teljes pompájában álljon. E felismerés alapján vezetem végig az olvasót minden munkamozzanaton a kert tervezésétől a kert gondozásáig. Az írásaim tartalmában lényegében minden benne van, ami a kertészethez szükséges, ehhez adtam hozzá több éves szakmai tudásom maximális ismeretét. Mivel a kert lényege és értelme a növény, közülük sokat ismertet a könyv – a legfontosabb tulajdonságok alapján – foglalva.

A könyv megnyitásához kattintson az alábbi linkre, vagy a könyv borítójára.
Cikk ajánló:
A trombitafolyondár gyorsan növő, akár 10 méteres magasságot is elérő de...
Szinte lehetetlen olyan metszési tanácsot adni, amit minden hasonló fajtájú...
Az ifjító metszés célja: az elöregedett termőfelület helyreállítása, ...
A hideg idő beköszöntével a növények ismét egy nagy változás előtt ál...
A legtöbb növény életében alapvető fontosságú szerv a gyökér, és a gy...
A mályvarózsát több szakkönyv fagyérzékenynek titulálja hazánkban, ám ...
A ribiszke botanikailag a cserjék körébe tartozik, egy-két méter magasra n...
Általában két orgonafajt különböztet meg egy átlagos kerttulajdonos. Az e...
Minden növényre igaz, de a klemátisznál súlyozottan, hogy a metszés előtt...
A hortenzia nemzettség ógörög eredetű, mely a csésze alakú termésre utal...
Aranyvessző-Forsythia elterjedt nevén aranyeső metszése
Szerző: Herold Ferenc

A nyár kezdetén már-már azt gondolnánk, hogy vége a metszéseknek. Rosszul tesszük, ha ilyen gondolatok forognak a fejünkben. Egyes növényekbnek csak most kezdődik el a metszése, míg másokat egész évben folyamatosan metszünk.
Folyamatos metszésre legjobb példák a rózsák, a sövények, alakra nyírt növények.
A most metszendőkre pedig a korábbi cikkemben (a metszés alapjai) felsorolt négy csoport közül a második csoport tagjai, azaz a lombfakadás előtt virágzók. Ezek a növények a vegetációs idő során növesztett vesszőkön ülő leveleik hónaljában képzik virágaitkat, a melyek a tél kedvezőtlen körülményei miatt nem nyílnak ki. Viszont a tavasz első jeleire (sokszor már egy hosszú ősz esetén is kinyílik néhány virág) szirmot bontanak. Olyan korán virágoznak, hogy a levelek még meg sem jelennek. Ezeket a növényeket nem metszük nyugalmi állapotukban, mert azzal sok virágot dobnánk ki. Velük megvárjuk, amíg elnyílnak és ezt követően metszük őket. Ilyen növények:
törpemandula-Amygdalus nana
aranyvessző-Forsythia
téli jázmin-Jasminum nudiflorum
lila akác-Wisteria sinensis
Őket legjobb közvetlen az elvirágzás után metszeni. Lelkisimeretesen bevallom nekem ritkán sikerül ebben az időpontban metszenem őket. pont ekkor ugyanis olyan sok egyéb teendő van a kertben, hogy halasztódik a metszésük. Nekem sok ilyen növényem van, ezért a metszésük több napot vesz igénybe. Akinek kevés van és fiatalok, azok biztosan be tudják tartani az optimális időpontot.
A hosszú bevezető után ebben a cikkben az aranyvessző (népi nyelvén aranyeső)-Forsythia metszéséről írok.


Ilyen volt metszés előtt, és teljes virágzásban lent.

Ahhoz, hogy ezt a virágmennyiséget évről-évre produkálja több dolog mellett szükség van a rendszeres metszésre. Nekem ez az aranyvessző sor nyíratlan sövényként funkcionál. A házat részben takarja a közút felől, részben pedig felfogja az út felől érkező ártalmas port, zajt. Nekem tehát fontos, hogy sűrű legyen. A sövény 9 éves. Olyan terjedelmessé vált, hogy a metszés során a nagyságából is vissza akartam venni. A fentiek alapján a következőkben bemutatott metszés célja tehát:
  • a folyamatos virághozam biztosítása,
  • a sövény méretének csökkentése
  • a bokor megújítása
Mint fent írtam, ennek a metszésnek az optimális időpontja közvetlen a virágzás után lenne, de nekem erre akkor nem volt időm. Mivel a virágzás az időjáráshoz kötődik, ez pedig az elmúlt években eléggé változó, ezért pontos dátumot nem tudok írni. Valamikor április közepe, és május közepe közé esik. Idén május elején volt, ezért körülbelül egy hónappal vagyok megcsúszva. Ez nem olyan vészes. A túl későn történő metszésnek vannak kockázatai. Ezek:
  • a növény túl sok friss hajtást veszít,
  • túl sok friss seb keletkezik,
  • nem marad elég idő az új hajtások kifejlődéséhez, télelésre történő felkészüléshez.
folytatása következik

Accept Site use cookies