Kertészeti szakírások

Szerző: Herold Ferenc
Rövid ismertető
A kert az amit minden kertész mélyen a magáénak érez és minden igyekezetével arra törekszik, hogy folyton teljes pompájában álljon. E felismerés alapján vezetem végig az olvasót minden munkamozzanaton a kert tervezésétől a kert gondozásáig. Az írásaim tartalmában lényegében minden benne van, ami a kertészethez szükséges, ehhez adtam hozzá több éves szakmai tudásom maximális ismeretét. Mivel a kert lényege és értelme a növény, közülük sokat ismertet a könyv – a legfontosabb tulajdonságok alapján – foglalva.

A könyv megnyitásához kattintson az alábbi linkre, vagy a könyv borítójára.
Cikk ajánló:
Elsősorban őszibarack koronaformája. Suháng és koronás oltványból is kia...
Akinek nincs ideje, vagy lelki ereje, ahhoz, hogy alaposan fontolóra vegye, hog...
A futónövények közül talán az egyetlen, amelyik ámulatot keltő virág po...
Mielőtt belevágnék a körte részletes metszésébe, említést kell tenni a ...
A szamócát sokan a gyümölcsök királynőjének tartják. Meg kell mondanom,...
A cseresznye hagyományos koronaformájú, vadalanyra oltott gyümölcsfa, melyn...
A lila akác 8-10 méter magasra feltörő kúszócserje. Kapaszkodását a babh...
Az alma és a szilva után a meggy a harmadik legnagyobb mennyiségben megtermel...
Mielőtt belevágnák fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem vagyok a permetezé...
Az őszibarack növekedési formáját tekintve bokorfának tekinthető. Átmene...
Kerti mályva - Hibiscus syriacus fenntartó metszése
Szerző: Herold Ferenc

A mályvarózsát több szakkönyv fagyérzékenynek titulálja hazánkban, ám meg kell mondjam, hogy ez téves. Az elmúlt három év keménynek mondható teleit is könnyedén átvészelték mályvarózsáim, melyek különféle fekvésben fejlődnek. Sőt magról fejlődött 10-20 cm-es szaporulatai is károsodás nélkül teleltek. Metszéséről is megoszlanak a vélemények. Egyes hobbi célú szakkönyvek nem javasolják a metszését, de komolyabb szakkönyvek kiállnak a rendszeres metszése mellett. Én is ez utóbbi mellett teszem le a voksot. A mályvarózsának szüksége van a rendszeres metszésre, ahhoz, hogy évről-évre gazdagon virágozzon.

A mályvarózsa átmenetet képez a cserje és a fa között. Nagyon könnyen nevelhetünk belőle egytörzsű fát, de akár különféle alakfákban is alakíthatók. Igazán azonban cserjealakban érzi jól magát, azaz a földtől több ágon fejlődik felfelé. Mérete maximum csak egy törpefa magasságig elegendő, a cserjék között azonban idős korára több méteres magasságot is elérheti. Persze fajtáinak növekedési erélye más, és más. Én a sajátomat rendszeres metszéssel 180-250 cm között tartom.

A mályvarózsa virágait az adott évben kinevelt hajtásain hozza. Metszés szempontjából ebből két nagyon fontos dolog következik:

  • A metszés ideje nyugalmi állapotban, tehát még rügypattanás előtt van. Mivel nagyon jó télálló, ezért, ha nagyon sok metszeni valónk van, és úgy érezzük, hogy optimális metszési időben nem tudjuk az összes növényünket megnyesni, akkor a mályvát télen is megnyírhatjuk.

  • Minél több új hajtást fejleszt, annál többet fog virágozni (feltételezve az optimális feltételeket). Metszésénél tehát törekedni kell arra, hogy új hajtások fejlesztésére ösztökéljük. Emiatt is tévednek azok, akik azt javasolják, hogy ne metszük.

A metszés ideje, mint fentebb már írtam nyugalmi állapotban van. A tél vége felé, rügypattanás előtt, napközben pozitív hőmérséklet mellett. A mályvarózsa nagyon későn kezd hajtani, ezért bőven van időnk a metszésére. A rügypattanást azonban ne várjuk meg.

A metszés menete:

A képen egy tipikus szalagosodás látható. Ilyet többnyire a virúsfertőzés okoz. Ezeket a hajtásokat tőben távolítsuk el.

Először a beteg, sérült, száraz ágakat távolítsuk el. A visszavágás mértéke minimum az egészséges részig történjen. Amennyiben beteg a vessző, akkor megelőzés miatt célszerű tőből eltávolítani. 


Ezt követően a gyengén fejlődött-én csak szőröknek hívom őket-, valamint a tekeredett, kuszán növő hajtásokat vágjuk le. A pici hajtások virágképzésre alklamatlanok, kihajtásukkal csak a növény erejét korlátozzák, rossz irányba terelik. 

Náhány centis apró (szőr) hajtásokat látni.

 

Szintén egy pici hajtás.


Rosszul növekedett hajtás. Szinte keresztben átszeli a növényt. Ezeket tőből kell eltávolítani.


Majd a ritkítsuk meg a bokrot. Erre nehéz pontos utasítást adni. Végezzük úgy, hogy a növény kinézete esztétikus maradjon. Főként a növény közepét ritkítsuk, így könnyebben átjárja a levegő, ez a betegségek terjedését gátolja.

 

Metszés előtti sűrű bokor.

 

Metszés utáni ritkított állapot.

      

A megmaradt vesszők közül a gyengébbek 2/3-át, az erősebbek 50%-át távolítsuk el. Minden hajtást részesítsünk metszésbe. Ha végeztünk, akkor a tavalyi virágok után visszamaradt termések közül már egy sem látható a mályvarózsán. Ha mégis maradt, akkor korrigáljuk a hibát.


A vastagabb, erősebb ágakat kevésbé, avékonyabb hajtásokat erősebben vágjuk vissza.


A metszés végén egy kompakt arányos mályvarózsát kapunk.


Metszés után.

A mályvarózsa alkalmas sövény nevelésre is. Amennyiben mályvarózsa sövényünk van, akkor ne kövessük ezt a metszési módot. Ott más szempontokra kell figyelnünk.

Idős növények esetén előfordul, hogy minden igyekezetünk ellenére is csökken a virághozam, egyre kisebbek lesznek a virágok. Ekkor szükség lehet az ifjító metszésre. Ezt szintén más szempontok mentén kell végeznünk. Ez a beavatkozás nagyon drasztikus, csak egészséges, vitális növénynél alkalmazzuk.


Bónusz képen azt látni, hogy a nem pontos metszés, azaz a hajtórügy fölött több centivel történő vágás milyen hatással van. Kettő ilyen csonkot is látunk a képen, ezek az új hajtásik zeljesen elszáradtak. Különösebb kárt nem okozunk ezzel a növénynek, csupán esztétikailag nem szépek. Megmondom őszintén, én a mályva metszésekor nem nagyon figyelem a vágás helyét, mert ez nagyon lelassítani. Olyan növényeknél, ahol ez gondot okozhat, ott ügyelek erre.
Accept Site use cookies